Predstavitev

Po stroki informatik, ki je skozi zanimanje za tehnologijo odkril tudi fotografijo.
Vse se je začelo s prijemi prvega digitalnega fotoaparata, ki je takrat premogel celih 1MP. Ob ugotovitvi, da se s pomočjo fotografije lahko pove tudi nekaj več, kot le zabeleži trenutek, se je fotografija spremenila v strast in s tem v stil življenja.

S fotografijo sem se začel ukvarjati ob začetku študentskih let. Predvsem samouk sem se vendarle udeležil tudi tečaja fotografije v Mariboru pod varstvom Hozjan Antona. Delo z analogno tehniko mi je pomagalo graditi temelje osnov fotografije, saj tam ni postprodukcije in je potrebno izbrati kader skrbno ter dobro preučiti svetlobo. Ljudje se učimo vsak dan do konca življenja, zato se prav rad udeležim raznih predavanj in delavnic. Najbolj cenjene pa so seveda lastne izkušnje. Pa naj bo to izkušnja več v spoznavanju tehnike fotografiranja ali mnogo bolj pomembna – življenjska izkušnja.

Razstave

Nevidna svetloba

Prva samostojna razstava v Mariboru z otvoritvijo 25. novembra 2006. Razstava poimenovana Nevidna svetloba je zajemala izbor devetih fotografij posnetih z infrardečo (IR) tehniko fotografiranja.

Ob virtualni razstavi je bilo zapisano:

“Ales Gjerkeš nam s to prvo samostojno razstavo predstavlja 9 fotografij, ki jih je posnel v Prekmurju.
Čeprav je Prekmurje samo po sebi že zelo fotogenično in velikokrat fotografirano, mu je uspelo najti izjemne motive, ki nas očarajo in začarajo. Ker pa to za njega še ni dovolj, je fotografije posnel izključno z nam nevidno, infrardečo svetlobo, s katero mojstrsko rokuje. Čestitke ob razstavi!”

Povezava do razstavljenih fotografij: Nevidna svetloba

Skupinska razstava portala Totifoto v Europarku

V začetku leta 2007 sem bil povabljen na sodelovanje v skupinski fotografski razstavi 35 članov fotografskega portala Totifoto, katere otvoritev je bila 22.1.2007 v mariborskem nakupovalnem centru.

Povezava do razstavljenih fotografij: Totifoto Europark

Osamljena drevesa

Ob ugotovitvi, da imava s fotografom Davorjem Dolenčić podobne priljubljene motive, je padla ideja o skupni razstavi. Tako sva priredila skupinsko razstavo na temo Osamljena drevesa z otvoritvijo, 17.3.2007, v lendavski Sinagogi. Najina dela je strokovno komenrital profesor likovne umetnosti Pero Markić.

Povezava do galerije: Osamljena drevesa

V medijih: Sobotainfo

Nevidna svetloba – MIKK

Zaradi pozitivnega odziva prve razstave Nevidna svetloba sem isto razstavo ponovil v Mursi Soboti. Odprtje razstave je bilo, 26.7.2007, v prostorih MIKK (Mladinski informativni in kulturni klub). Takrat je razstava obsegala nekoliko več fotografij, saj so vmes nastala nova dela.

Povezava do galerije: Nevidna svetloba – MIKK

5. obletnica portala Slo-foto

Ob 5. obletnici fotograskega portala Slo-foto so uredniki portala glede na ocene in odzive izbrali najboljše fotografije leta 2007. Med njimi je bila izbrana tudi moja fotografija Babičev mlin na Muri posneta v IR tehniki. Otvoritev je bila 17.1.2008 v prostorih KUD France Prešeren.

Razstavljena fotografija:

Fotografija na portalu Slo-foto: Babičev mlin na Muri

Umetnost ne pozna meja

Poleti 2008 sem bil povabljen na sodelovanje v skupinski razstavi perspektivnih fotografov Pomurja z imenom Ustvarjalnost ne pozna meja. Razstava je potekala v Galeriji Murska Sobota z otvoritvijo 12.6.2008. Razstavljenih je bilo 56 del od skupno 23 fotografov. Ker sem v času sprejema izbora fotografij bil odsoten v tujini, sem privolil v uporabo fotografij iz prej omenjene razstave Nevidna svetloba v MIKK-u.

Občinski praznik Občine Turnišče 2008

Spet je sledila vabljena razstava, in sicer tokrat v domači Občini Turnišče. Vsako leto praznuje občina svoj praznik, ob katerem prirejajo raznorazne kulturne prireditve. Priredili so tudi razstavo fotografij fotografof Občine Turnišče z otvoritvijo 12.11.2008. Na tej razstavi sem se odločil sodelovati s črnobelimi fotografijami različnih motivov.

Povezava do galerije: Praznik Občine Turnišče

Fotografija dneva na DeviantART

Ena mojih prvih fotografij posnetkih v infrardeči tehniki je bila deležna kar velikega odziva na svetovnem umetniškem portalu DeviantART. Fotografija je bila predlagana in kasneje tudi izbrana za fotografijo dneva (Daily Deviation). Za portal, kjer uporabniki iz celega sveta dnevno naložijo preko 100.000 del, je fotografija dneva verjetno večja nagrada, kot fotografija meseca na kakšnem slovenskem portalu.

Povezava do fotografije na DeviantART: Lean – DeviantART

Po skoraj treh letih aktivnega sodelovanja na raznih razstavah in natečajih sem se odločil s tem začasno prenehati, predvsem zaradi študijskih in drugih obveznosti. To pa ne pomeni, da se je s tem prenehalo tudi ustvarjanje. V pripravi so izdelki za naslednje razstave, ki pa so bolj dolgoročni. Vmesna ustvarjanja pa lahko spremljate kar na tej spletni strani.

Aleš Gjerkeš