Postprodukcija fotografij

Storitev postprodukcije fotografij je namenjena predvsem profesionalnim fotografom, ki želijo optimizirati proces od fotografiranja do končnega izdelka.

Seveda je pa primerna za vse ljubitelje fotografije in ne le za profesionalne fotografe. Se vam fotografije kar nabirajo na računalniku in jih nimate časa pregledati, popraviti, narediti izbor in jih poslati v razvijanje? Vam je situacija znana, kot na primer fotografije iz lanskega dopusta? V današnjem hitrem svetu je namreč pomembna razporeditev dela in časa, pri čemer postprodukcija lahko zahteva veliko časa, zato vam tukaj mi priskočimo na pomoč.

Kako poteka postopek:

 • Oddaja naročila preko kontaktnega obrazca.
  Če želite, da vam ustvarimo FTP račun nam to sporočite.
 • Nalaganje fotografij na naš FTP strežnik ali pošiljanje po klasični pošti.
 • Uživajte, vmes bomo mi poskrbeli za vaše fotografije.
 • Sprejem obvestila o obdelanem naročilu na vaš email naslov skupaj s končnimi XMP datotekami.
  XMP datoteke so občijani rezultat za RAW datoteke. Za vse ostale formate navedite ob naročilu.
 • Občudovanje fotografij
 • Plačilo računa

Postopek sproti izboljšujemo za še lažje in hitrejše sodelovanje z vami.

Preglejte najpogostejša vprašanja (FAQ) v zvezi z našimi storitvami postprodukcije fotografij.

Pripravljenih imamo nekaj najpogostejših storitev, za dodatne storitve nas pa kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali.

Obdelava fotografij

1. nivo obdelave

Prvi, osnovni nivo obdelave je namenjen osnovnim korekcijam fotografij, ki so tudi najpogostejše in vključuje naslednje korekcije:

 • nastavitev beline (white balance),
 • osvetlitev,
 • kontrast,
 • barve,
 • barve v vašem stilu – obvezen profil.

Tako kot ima vsak fotograf svoj stil fotografiranja ima tudi svoj stil obdelave fotografij. Nekateri imajo raje močne kontraste, drugi detajle v sencah. Nekaterim so všeč naravne barve spet drugim bolj nasičene z dodanim odtenkom. Zato poleg privzetega izgleda nudimo tudi profil za vsakega fotografa oz. fotografski studio posebej.

S privzeto obdelavo stremimo k čim bolj naravnim barvam in kožnim odtenkom pri portretih.

2. nivo obdelave

Drugi nivo poleg vseh korekcij 1. nivoja vključuje tudi bolj zahtevne in glede na profil prilagojene korekcije:

 • obrezovanje,
 • poravnava horizonta,
 • obnova prežganih delov (recovery),
 • odstranitev rdečih oči,
 • odstranitev šuma,
 • odstranitev praha s senzorja, vidnega na nebu,
 • ostrenje,
 • vinjetiranje,
 • odprava kromatske aberacije,
 • črno-bele in druge monokromatske verzije fotografij.

2. nivo zahteva poljuben profil.

Fine Edit 1

Fine Edit obdelava 1. nivoja je namenjena vašim predstavitvenim fotografijam, ki bodo izstopale in žarele na spletni galeriji, blogu, prezentaciji, v foto knjigi ipd. Opravljene so področne korekcije kot npr. dodge&burn, ND Grad filter, posebni efekti, odprava manjših motečih elementov, barvni toning, korekcija perspektive, ipd.

Fine Edit 2

2. nivo Fine Edit obdelave je za vse vaše najbolj pomembne prikaze kot so naslovnice. Ta obdelava vsebuje retuširanje obraza, dodajanje/odstranjevanje las, zamenjava ali odstranitev določenih elementov (napisi, znaki, moteči elementi, osebe, predmeti), natančne področne korekcije, ostrenje in barve primerne za tisk, ter vse ostalo potrebno za končni rezultat.

Profil

Posamezni profil se ustvari le enkrat, razen če vmes želite spremembe na določenem profilu. Seveda ima lahko vsak posameznik tudi več profilov.

Za ustaritev profila nam posredujete nekaj fotografij ali nam posredujte povezavo do vaše spletne galerije z želenim končnim izgledom ob osvetlitvah, ki jih običajno uporabljate in svetlobnih pogojih s katerimi se pogosto srečujete. Potrudili se bomo, da najdemo skupno točko z vašimi pričakovanji in našim končnim izdelkom. Vsako našo storitev lahko torej prilagodite svojim potrebam in željam s pomočjo profilov. Podate nam lahko tudi svoje kriterije za izbor fotografij, kje poravnati horizont in kje ne, pri katerih fotografijah je bil npr. uporabljen barvni filter na bliskavici, toniranje črnobelih fotografij ipd.

Prav tako nam lahko pošljete svoj logotip oz. vodni žig, če želite da vam pripravimo pomanjšane fotografije nemenjene prikazu na spletu, predogledu za stranke. V exif/iptc lahko vnesemo vaše podatke.

Organizacija fotografij

Izbor

Pri digitalni fotografiji se nam stroški glede na količino posnetih fotografij ne povečujejo tako znatno kot pri analogni fotografiji. Zato vedno raje posnamemo nekaj več fotografij, kot pa da zamudimo pomemben trenutek.
Izbor fotografij je sicer zelo subjektivno opravilo, vendar se bomo z našo storitvijo izbora fotografij potrudili ustvariti smiselno zgodbo in bistvo iz vaše celote.

Ob oddaji naročila navedite koliko fotografij želite, da jih izberemo. Za odbelavo pa se odločite ali obdelamo vse prispele fotografije in nato naredimo izbor, ali pa najprej naredimo izbor in nato obdelamo le izbrane fotografije.

Z ustvaritvijo profila nam lahko podate svoje kriterije, ki naj jih upoštevamo pri izboru.

Kategoriziranje – vnos ključnih besed v meta podatke

Ob velikih zbirkah fotografij je označevanje le-teh postalo pomemben dejavnik, predvsem za lažje naknadno iskanje. Meta podatke vaših fotografij opremimo z vnaprej dogovorjenimi ključnimi besedami.

Objava v galeriji

Vaše končne fotografije lahko objavimo v naši spletni galeriji za stranke, ki je lahko javno dostopna ali zasebna. Tako lahko vaše stranke občudujejo vaše delo medtem, ko ste vi že delate na naslednjem projektu, namesto da sedite za računalnikom zaradi postprodukcije.

Ostale storitve

Delo s fotografijami in organizacija le-teh se tukaj še ne konča. Nudimo tudi vse ostale tehnike obdelave fotografij, kot je sestava panoram, 360 panoram, HDR, združitev nočnih posnetkov zvezd (startrails), povečava globinske ostrine (DOF) iz večih posnetkov (pogosto pri macro fotografiji), …
Ponujamo tudi ostale storitve kot je preimenovanje datotek, sinhronizacija časa nastanka posnetka, pošiljanje fotografij v razvijanje ipd.

Za vse dodatne storitve nas konktaktirajte.

Cenik

 

1. nivo obdelave 0.22€/fotografijo
2. nivo obdelave 0.40€/fotografijo
Fine Edit 1 3€/fotografijo
Fine Edit 2 40€/h prva ura + 15€/30min. Minimalno 1 ura.
Izbor 0.06€/fotografijo.
Upošteva se skupno število oddanih fotografij v naročilu.
Profil 30€
Objava v naši spletni galeriji
Vnos naslovov in ključnih besed v galeriji
5€ / naročilo
0.10€ / fotografija
Vračanje del po klasični pošti Piprava in pošiljanje datotek preko klasične pošte znaša za prvi DVD medij 3,50€, vsak dodatni DVD v sklopu istega naročila pa 1,50€.
Vračanje vašega digitalnega medija znaša 3€ z naloženimi obdelanimi fotografijami ali brez njih.