FAQ – Postprodukcija fotografij

Zakaj bi kdo drug urejal moje fotografije, ali ne morem tega storit sam?

Seveda lahko. Vendar morate presoditi, koliko vam je pomembno to, da naredite vse sami in koliko je dragocen vaš čas, ki ga porabite za to. Mnogo fotografov je tudi nejevoljnih, ker morajo presedeti več ur za računalnikom, medtem ko bi lahko fotografirali, se posvetili kreativnosti, iskanju novih idej, marketingu ali preživeli čas z družino in prijatelji.

Drugi želijo iz svoje kamere in motiva iztisniti največ s pomočjo RAW formata, ampak nimajo zadostnih veščin, strojne ali programske opreme. Lahko pa jim preprosto primanjkuje časa, ki bi ga posvetili temu, da dobijo najboljše iz svojih fotografij.

Tukaj nastopimo mi. Prevzamemo vaše nekorigirane datoteke in jih spremenimo v všečne in kvalitetne fotografije.

Kljub temu, da mi opravimo določene korekcije, imate vi še vedno kreativni nadzor. Mi poskrbimo za časovno potratne korekcije, medtem ko se vi posvetite izdelavi končnih izdelkov, pri čemer še vedno lahko dodate svoj osebni stil.

Kako vem ali mi bo obdelava všeč?

Kontaktirajte nas in nam pošljite nekaj fotografij in videli boste naš privzeti rezultat. Izgled seveda lahko prilagodimo vašem stilu in željam. V ta namen ponujamo profile. V pripravi pa je tudi nekaj predefiniranih stilov, med katerimi boste lahko izbirali.

Naj fotografiram v JPEG ali RAW formatu?

Za najboljše rezultate priporočamo RAW format, saj te datoteke vsebujejo več informacij in tako ponujajo večji dinamični razpon ter barvno globino in tako omogočajo korekcije z manjšim vplivom na kakovost.

Ali lahko pošljem testne datoteke?

Seveda. Za nove stranke imamo dve ugodnosti:

  • Pošljite nam do 20 fotografij in videli boste, kako bi vaše fotografije lahko izgledale po našem privzetem postopku obdelave.
  • Druga možnost pa je, da vam za prvo naročilo (brez prioritete) nudimo 50% popust do 300 fotografij. Ob naročilu navedite, da je to vaše prvo naročilo in pripišite geslo: “fotkamvečinmanjsedimzaračunalnikom”.

Katero programsko opremo uporabljate?

Uporabljamo programsko opremo, ki je najbolj razširjena med profesionalnimi fotografi. Pri tem trenutno prevladuje Adobe Lightroom. Korekcije narejene s tem programom so kompatibilne med raznimi drugimi produkti istega podjetja, kakor tudi drugih podjetij.

S pomočjo XMP datotek, ki vam jih pošljemo, lahko vaše fotografije z našimi korekcijami nadalje uporabite v programu Lightroom, Adobe Camera Raw (ACR) ali Bridge, ki sta del Photoshop-a in tam naprej urejate vaše fotografije po želji.

Za uporabnike Apple računalnikov pa imamo na voljo tudi program Aperture. Obdelano naročilo lahko pošljemo tudi kot celoten Lightroom katalog (catalog) ali Aperture knjižnico (Library) oz. kot posamezni projekt.

Kako pošljem datoteke?

Zaželjeno je, da datoteke naložite na naš FTP strežnik. Kontaktirajte nas za dostopne podatke. Ob oddaji naročila sporočite koliko datotek vsebuje, da lahko preverimo ali je bil prenos uspešen.

Če imate svoj strežnik ali uporabljate kakšno drugo storitev, kot je Flickr, SmugMug, Dropbox ipd. pa nam le sporočite podatke o dostopu in sodelovali bomo preko vaše priljubljene storitve.

Večje količine datotek nam lahko pošljete po klasični pošti na digitalnem mediju kot so npr. DVD, USB ključek ali spominska kartica. Vaš spominski medij seveda vrnemo.

Prosimo, da nam pošljete kopijo in ne edinih, originalnih datotek, saj jih iz naših računalnikov zaradi varovanja vaše zasebnosti in avtorskih pravic izbrišemo po 15. dneh od opravljene storitve. To ne velja v primeru, če se odločite za objavo v naši spletni galeriji.

Kako prejmem končni rezultat?

Pri oddaji naročila navedite željen končni produkt. Pri izbiri XMP datotek pošljemo le-te na vaš email naslov, saj ne zasedajo veliko prostora.

Za fotografije v želenem formatu kot je JPEG, TIF, PSD in celotni katalogi pa je na voljo več možnosti. Datoteke lahko brezplačno naložimo na naš FTP strežnik. Pošljemo pa lahko po klasični pošti na DVD-ju ali vaši spominski kartici oz. USB ključu.

Kaj je FTP?

FTP protokol je namenjen prenosu datotek. Za povezavo na naš FTP strežnik potrebujete FTP odjemalec. Če še ne uporabljate svojega priljubljenega odjemalca, priporočamo uporabo zastonj odjemalca FileZilla, ki je na voljo za vse operacijske sisteme.

V FileZilla odjemalcu dodate podatke za FTP tako, da meniju “Files” kliknete “Site Manager” in nato “New Site”. Izderete “Protocol: FTP – File Transfer Protocol” in “Logon Type: Normal”. Vse ostale podatke, kot je host/ip, uporabniško ime in geslo pa vam posredujemo.

Kako dolgo traja?

Ponavadi traja 3-5 delovnih dni, da obdelamo vaše naročilo, seveda odvisno od količine in izbranih storitev. Za naročila s prioriteto pa traja obdelava do 2 dni. Seveda se bomo potrudili dokončati čim prej ko bo mogoče, vendar ne na račun kakovosti.

Naročilo s prioriteto se vrine na prvo mesto v čakalni vrsti za obdelavo. Cena za prioriteto je redna cena + 50%. Ker pa je lahko več takih naročil hkrati, vam nudimo rezervacijo termina.

Pošljite nam sporočilo in navedite datum, predvideno število datotek in želene storitve. Rezervacija termina znaša nevračljivih 30€. Znesek se upošteva k vrednosti vašega naročila za katerega ste rezervirali termin, vendar zapade po sedmih (7) dneh od rezerviranega termina. Sprememba datuma rezervacije je možna 15 dni pred rezerviranim terminom. Rezervacijo termina priporočamo tudi za naročila brez prioritete.

Ali obstaja omejitev pri številu datotek, ki jih lahko pošljem?

Pri številu datotek, ki nam ji želite poslati nimamo nobenih omejitev glede minimalnega ali maksimalnega števila.

Kakšna je zasebnost mojih fotografij?

Vaše fotografije ne bodo zapustile našega studia in bodo vrnjene le vam, razen če nam naročite drugače. Spoštujemo zasebnost in avtorske pravice. Naših storitev ne dajemo naprej v zunanje izvajanje. Vse naredimo pri nas in drugim ne kažemo vašega dela. Smo vaš zaledni partner. Le vi odločate, kdo naj ve za naše sodelovanje.

Po poteku 15 dni od zaključitve vašega naročila vse datoteke, ki ste nam jih posredovali tudi izbrišemo, razen če se odločite za objavo v naši spletni galeriji.

Kalibracija

Naši monitorji so kalibrirani s pomočjo X-Rite naprav za kalibriranje z naslednjmi nastavitvami:

  • Gama: 2.2
  • Luminance: 120
  • Medium White Point: 6500K

Vaše vprašanje

Imate dodatno vprašanje za nas? Pišite nam in odgovorili vam bomo.